Scierra Surge
Intro
Dette er en anmeldelse af Scierra Surge, som er Scierras topmodel hvad angår fluestænger. De første modeller kom på markedet tilbage i 2016, og sidenhen er der kommet flere modeller til. Hvilket betyder at den nu fås fra de helt lave klasser til tørfluefisker op til de helt store tohåndsstænger til laksefiskeriet.
Denne anmeldelse vil dog tage udgangspunkt i de to modeller som jeg har, nemlig klasse 6 og 8.
Opbygning
Stængerne er utrolig flot bygget op, og der er ingen tvivl som at det er topmodellen man har med at gøre, hvis man sammenligner dem med de andre Scierra stangserier. Hvis vi starter fra bunden af så har alle stængerne en utrolig flot hjulholder af aluminium, som er holdt i aluminiumsfarven (Samme farve som deres topmodel af fluehjul) og lavet med en masse små huller i, som får hjulholderen til at se lidt speciel ud. Endvidere har den selvfølgelig det velkendte lukkesystem med to møtrikker, som holder hjulet godt fast. Jeg har fisket med mine stænger i omkring halvandet år, og jeg har ikke haft nogle problemer med at hjulet falder af, eller selve hjulholderen går løst, som jeg har prøvet med andre mærker.
Herefter kommer korken, som Scierra skriver er det bedste de har kunne få fingrene i, og jeg har heller ikke noget at sætte fingre på her. På begge mine stænger ser korken stadig rigtig fin ud, og selv på min klasse 6, som virkelig har været på mange ture er der ikke noget at se. Udover den patina som ikke kan undgås, når en stang bliver holdt så meget i hånden.
Selve klingen er lavet i en flot madsort, med helt sorte beviklinger samt grå tekst. Jeg er mest til de stænger som har lidt mere farve, og derfor synes jeg personligt at Sceirra Salis som du kan læse om her er flottere. Men hvis man er til neutrale farver, så vil man elske farverne der er valgt til Scierra Surge. Farverne er også meget standard i forhold til andre mærke, som også ofte laver deres topmodeller i neutrale farver. Ofte skriver de at det er for at der ikke kommer genskær fra solen, lakken og lyse farver, som kan skræmme fiskene. Det kan man så mene hvad man vil om, men tænker nu man skal være meget uheldig før det sker. På klingen er der monteret Pacific Bay lightweight stripping og snake øjne, hvilket bliver brugt på alle Scierras modeller.
Tilføjelser:
Der står at øjerne er 100% saltwater resistant hvilket kunne være fedt hvis de var det, men jeg har lidt problemer med at der kommer rust på dem. Det er lidt uheldigt synes jeg, og der er noget som Scierras saltvandsmodel også har problemer med. Det er ikke på selve øjerne der kommer rust, men omkring lakken som holder øjerne på plads, det er som om at der er noget plads hvor vandet kan sidde uden at man kan tørre det væk. Når det er sagt, så er det en lille smule, og ikke noget som på nogen måde giver problemer.
Endvidere så kunne jeg godt tænke mig at der var lavet en klasse 5, som havde en fight butt. Når Scierra nu har lavet stangen i så mange modeller og skriver at den kan bruges i saltvand, så undre det mig at der ikke er blevet lavet en klasse 5 til kysten.
Kasteegenskaber
Her viser stangen virkelig at det en topmodel, og der er ingen tvivl om at det er den bedste af Scierras stænger jeg har kastet med. Begge mine stænger er kastekanoner som bliver brugt til forskellige opgaver, og som de begge klare til perfektion.
Klasse 6
Min klasse 6 stang er den jeg har brugt mest, idet jeg har gået med den rigtig mange dage på kysten efter havørrederne. Jeg har tidligere skrevet om mit setup til havørreder på kysten, som du kan læse her. Noget af de fedeste ved Scierra Surge er dens Flex profil som Scierra kalder for 1/1, hvilket betyder at hele stangen bøjer. Det gør at den er super sjov at fange fisk på, og fiskene skal ikke være særligt store før det kan komme til at se helt voldsomt ud. Jeg har ofte oplevet at både mig selv og mine fiskemakkere har fejlvurderet en fisk fuldstændig, idet fisken viser jeg er være noget mindre end man først regnede med.
Normalt når man fisker med en stang som bøjer helt ned i bunden af klingen, så går man ofte på kompromis med kastelængen. Hvilket er en af grundene til at de store mærker ofte laver deres kyststænger med fast action, super fast action eller tip flex (kært barn har mange navne), men her har Scierra formået at lave en stang som har det hele. En super fed aktion, og samtidig giver dig mulighed for lange kast, hvis man har det rigtige setup. Se evt. videoen herunder hvor jeg kaster en Actic Silver MD klasse 6 line afsted, og viser at stangen kan kaste hele linen ud med to fluer på forfanget.
Klasse 8
Min Surge klasse 8 er mere eller mindre en genfortælling af min klasse 6, idet den også kaster helt fænomenalt. Min 8’er bruger jeg dog til lidt andre opgaver, idet jeg købte den til det lette geddefiskeri samt til de blæsende dage på kysten
Kysten
Som de fleste andre klasse 8 stænger, så er det lidt overkill at gå med den på kysten. Den bliver hurtigt lidt tung at gå med, og det er heller ikke det fedeste at fighte en 35 cm fisk på en klasse 8 stang. Men når det er sagt, så har man muligheden for nærmest at fiske i alt slags vejr når man går med den. Endvidere så kaster den også bare noget længere end klasse 5 og 6 stængerne, så hvis man gerne vil kaste langt og ikke har noget imod vægten, så er det vejen frem.
Geddesøen
Efter gedderne i den til gengæld lige det modsatte, idet man her ofte bruger kraftigere grej. Hvilket gør at klasse 8 stangen kommer til at føles mere let i det, i forhold til normale gedde stænger i klasse 9 eller 10. Klasse 8 stangen er også lavet med Flex profil 1/1, og gedderne kan nemt sætte den på prøve. Så her får man helt den samme følelse som når man fisker havørreder med 6’eren. Endvidere kasten den også de store geddefluer afsted uden problemer, hvis man sætter en intermediate line på med kort hoved på, så har man et virkelig fedt sæt til geddefiskeriet.
Pris
Scierra Surge stængerne er en del dyrere end de andre fluestænger som Scierra har i deres sortiment, hvilket også gør at en del personer bliver sorteret fra i forhold til køb af en Scierra Surge stang. Prisen på en Scierra Surge stang er ca. 2.000-2.5000 kr. hvortil der så skal købes hjul og line. Prisen er ca. 1.000 kr. højere end deres andre stænger, men for de 1.000 kr. får man virkelig også en stang som er sjov at fiske med. Samtidig ligger Scierra Surge stængerne stadig prismæssigt under mange andre gode fluestænger i mellem prisklassen, og under halv pris af top modellerne fra de store mærker. Så alt i alt, synes jeg at prisen er fornuftig, og at man får en stang med rigtig mange gode egenskaber for pengene.
Konklusion
Hvis du har læst hertil, så ved du allerede at jeg er rigtig godt tilfreds med Scierra Surge stængerne, og defor kan det heller ikke komme bag på dig, at jeg i høj grad anbefaler dem, hvis du er på udgik efter en ny fluestang. Liges meget om det er til de små ørreder eller de store gedder.
Scierra Surge får 8 ud af 10 stjerner fra mig, hvilket den gør pga. dens fantastiske kasteegenskaber og dens flotte opbygning. Endvidere er de super sjove at fiske med, og fighte fisk er fantastisk med dem. Hvis stængerne skulle have haft flere stjerner, så skulle der have været styr på saltvandsbeskyttelsen samt at jeg meget gerne så en klasse 5 med fight butt. Endvidere er det en smags sag om er man er til de super hurtige stænger, eller man mere er til de lidt langsommere som er sjove at fighte fisk på.
Hvis du har spørgsmål til stængerne eller har nogle erfaringer med dem som andre skal høre, så er du meget velkommen til at smide en kommentar i chatten herunder