I denne artikel vil jeg forklare lidt som de forskellige havørred typer, som du har mulighed for at fange på de danske kyster. Samt fortælle om hvor og hvornår på året de ofte bliver fanget.
Nedfaldsfisk & Nedgængere
Fra omkring januar måned og frem til ca. april vil du kunne fange store men ofte tynde havørred typer på kysten. Disse havørred typer er såkaldte nedfaldsfisk eller nedgængere, som de også bliver kaldt. Nedfaldsfisk eller nedgængere er ofte store havørreder, idet de skal være gydemodne før de trækker op i åerne. Her har de været oppe for at gyde, i løbet af efteråret og start vinter. Under gydningen bruger de mange kræfter, og spiser mindre end normalt, hvilket gør at de bliver afkræftet og tynde. Når gydningen er færdig, søger de store Nedfaldsfisk eller nedgængere atter imod havet for at genvinde deres styrke og størrelse. Derfor kan du i de første måneder af året være heldig at fange en af disse havørred typer, ofte vil de dog skulle sætte ud igen. Idet at de er afkræftet og tynde, og derfor ikke har den store værdi som spisefisk.
Grønlændere
I efteråret og vinteren har du mulighed for at fange grønlændere, denne havørred type opholder sig ofte i stimer og man vil ofte opleve at man fanger mere end en, når man rammer et område hvor de er. En grønlænder er en mindre havørred type som ikke er blevet kønsmoden endnu, og derfor bliver i havet hele vinteren. De vil ofte være under mindstemålet på 40 cm. og skal derfor genudsættes, hvis man er heldig at fange en på over 40 cm. så er denne havørred type ofte en rigtig god spisefisk. Men da de ikke er større, så genudsætter de fleste lystfiskere dem idag.
Overspringere
Om vinteren kan du også fange en overspringer, som oftest vil være at fange på de åbne kyster. En overspringer er som navnet antyder en voksen havørred type som er kønsmoden, men vælger at springe gydningen over. Dette er drømmefisken indenfor havørredfiskeri på kysten, idet de ofte vil være store og over de magiske 60 cm. som mange anser for at være skellet mellem en normal havørred og de store havørreder.
Farvede fisk & opgangsfisk
I efteråret vil du kunne fange en farvede fisk eller opgangsfisk, som de også bliver kaldt. Dette er en kønsmoden havørred type, som begynder at trække imod åen som den skal gyde i. Den blanke sølvfarve bliver udskiftet med nogle mere robuste brune og rødplettede skæl, da disse bedre kan holde til den hårde vandring op gennem åen. Dette kan være en god spisefisk, hvis man fanger den rigtige. Idet en farvede hunfisk ofte vil være med rogn, og derfor ikke være en ret god spisefisk. Endvidere vil langt de fleste lystfiskere også genudsætte en farvede hunfisk, idet de er med til at opretholde bestanden af havørreder. Hvis man derimod fanger en farvede hanfisk, så vil der være flere som synes det er okay at tage den med hjem. Idet den ikke har ligeså stor betydning for bestanden, og samtidig er en rigtig fin spisefisk.
Regnbueørreder & Steelheads
Denne ørred type kan fanges på de danske kyster hele året rundt, de er dog ikke en naturlig fisk i de danske farvande. De vil ofte komme fra dambrug, som på den ene eller anden måde er gået i stykker og derved er regnbueørreden sluppet ud. En regnbueørred og en steelhead er samme fisk, men regnbueørreder som er opdrættet i saltvand vil ofte blive omtalt som steelheads. Denne ørred type er en rigtig fin spisefisk, og vil ofte have en rigtig god størrelse, og derved give en god kamp. Endvidere vil du altid kunne tage en regnbueørred fanget på kysten med hjem, uden at der vil være nogle som bliver negative over det. Idet den som sagt ikke er en naturlig del af det danske farvand.