Mit kyst setup til havørreder

Mit kyst setup til havørreder

Jeg er efterhånden blevet spurgt en del gange om hvad mit setup er, når jeg fisker på kysten efter havørreder. Idet der er hundredevis af forskellige setups at vælge mellem på markedet, og går du ind i en grejbutik for at købe et nyt setup. Ja, så vil de helt sikkert have det perfekte kyst setup klar til dig. Men hvis du efterfølgende vælger at gå ind i en anden grejbutik, så har de også det perfekte kyst setup til dig der, denne gang vil det ofte bare være et andet setup til kysten og havørrederne end hos første butik!

Det handler meget om hvilke mærker de forskellige grejbuktikker forhandler, og derfor vil det klart være en fordel at besøge et par forskellige butikker, hvis du overvejer et nyt setup. Mange steder kan du få lov at prøve et setup, og når du først har gjort det et par steder. Så finder du hurtigt ud af hvilket setup du mest er til, idet der kan være stor forskel på de forskellige kyst setups, alt efter mærke, pris, langsom-, mellem- eller hurtigaktion samt liner osv.

Pga. den store forskel der er på forskellige setups, er det ikke sikkert at mit setup vil føles rigtigt for dig. Derfor vil jeg heller ikke komme og sige at mit setup er det rigtige for alle, men nøjes med at sige at det for mig spiller 100%.

Mit setup:

Stang: Scierra Surge #6

Hjul: Scierra Track 1

Line: Arctic Silver 14,5 g #6

Dette setup bruger jeg 80% af tiden når jeg er på kysten, og bruger kun et kræftiger sæt de dage hvor det virkelig blæser meget.

Stang:

Når man læser om hvilken stang og klasse man skal vælge til kysten, så er der også utallige meninger. Personligt fungere min Scierra Surge #6 helt perfekt for mig, selvom at andre vil sige at ens standard stang skal være en klasse 7 eller endda 8, for at den kan bruges alle steder på kysten. Nogle personer er også helt vilde med at gå med en klasse 5 på kysten, idet den intet vejer, og man kan kaste med den hele dagen. Nogle mener at ens stang kun skal være midt flex eller top flex, hvor min Surge bøjer helt ned i korken i håndtaget. Endvidere så er der også mange som mener at der skal laves lange kast, når man fisker på kysten. Det er ikke altid rigtigt, men selvfølgelig er det rart at kunne smide fluen nogle ekstra meter ud, de gange hvor der er brug for det. Det fede ved Scierra Surge stangen er, at selvom at det er en klasse 6 stang, og at den flexer helt vildt ved bare en havørred på 800 g, så kan den også fyre noget line afsted. Se videoen herunder:

Jeg har lavet en lille video af nogle kast fra min sidste tur, for at vise at selvom stangen kun er en klasse 6, så kan den smide alle 30 meter Arctic Silver flueline plus 3 meter forfang ud og mere til, hvis man er lidt koncentreret. I videoen har jeg 2 fluer på, en Brendas mor, og en lille tangloppe.

Hjul:

Jeg synes at det er super fedt, hvis man har et nice fluehjul til sit setup. Men når det er sagt, så er det begrænset hvor meget et fluehjul gør for ens setup. Derfor har jeg også bare et billigt hjul på mit setup, og den eneste grund til at netop det hjul blev valgt, var pga. vægten. Jeg synes det er utroligt vigtigt at når man nu har valgt at gå med et forholdsvis let setup på kysten, så skal hjulet også veje så lidt som muligt. Hjulet koster ca. 500 kr., og for de penge så finder man ikke mange hjul som vejer ret meget mindre, end de 155g som Scierra Track 1 vejer.

Line:

Hvilken line du sætter på dit setup, betyder til gengæld utroligt meget. Derfor er linen jeg fisker med, også en af de allerdyreste på markedet. Det er ikke for at være fancy eller noget, det er bare klart den bedste line jeg har prøvet. Og jeg har efterhånden været igennem en del flueliner, så derfor vil jeg klart anbefale at vælge en flueline som ligger i den dyre ende af flueline-pris-skalaen. Jeg vil mene at 9 ud af 10 af de dyre flueliner både kaster bedre, og holder længere en hvis man vælger en billigere line.

Hvis du har spørgsmål til mit setup, så skal du være velkommen til at smide en kommentar herunder.

Vi vil også gerne læse om dit setup, så du skal også være velkommen til at dele dit setup med os, ved at skrive det i en besked herunder, så andre også kan få inspiration til et godt kyst setup den vej igennem

 

Knæk & bræk

Morten S

Just Predator Fishing


Relaterede Artikler

Loch Nees - Put and Take

Artikler

1

Havørredfiskeri i sommerferien

Fisketure

1

Bedste fiskepladser til havørreder ved Mariager fjord

Artikler

1