TFO Axiom ii-x - Anmeldelse & test

TFO Axiom ii-x - Anmeldelse & test

Temple fork outfitters Axiom ii-x

Intro

Tfo’s nye topmodel hedder Axiom ii-x, og er blevet udviklet til saltvandsfiskeriet. Stangen bygger på den tidligere Axiom ii model, som kom på markedet for et par år siden. Den nye model har fået en hurtigere aktion, og blevet forbedret i forhold til saltvand.

Opbygning

Fight butt

En af de fede elementer ved denne stang, er at alle modeller kommer med en fight butt. Hvilket understreger at Axiom ii-x er lavet til saltvandsfiskeri, hvor der potentielt kan hoppe en ordentlig krabat på. Fight butt’en er lavet af kork, hvor den yderst del er lavet af en lidt mere grov kork, således at den holder til en smule mere.

Klasse 5 og 6 kommer med en lille fight butt, og resten af modellerne kommer med en lidt større. 

Hjulholder

Hjulholderen er lavet på samme måde som man ser det på deres populære TFO BVK stanger, nemlig med en dobbelt låsemekanisme, og med et carbon-stykke sat ind i hjulholderen, som matcher med stangfarven.

På BVK stængerne er carbon-stykket mørkegrønt, og på Axiom ii-x modellerne er stykket lavet i en mørkeblå farve.

Håndtag

Som man kan forvente af en saltvandsmodel, så bliver alle modellerne leveret med et full wells håndtag af kork, hvor der igen er sat et lidt grovere stykke kork på i enden, for at gøre det mere holdbart. Korken der bliver benyttet på stangen er ikke super god, men heller ikke dårlig på nogen måde. Den er som forventet af en Temple fork outfitters stang, som ligger i et mellemprisleje.

Klinge & øjer

Klingen er lavet i en flot lyseblå farve, med lidt mørkere beviklinger, som igen matcher fint med saltvandsfiskeriet. Med den lyseblå farve, så er der ingen tvivl om hvilken stang du fisker med, så hvis du godt kan lide lidt opmærksomhed i forhold til det grej du bruger, så er denne stang et godt valg.

De første 2 øjer på Axiom ii-x modellerne er lavet med recoil guides, som holder lidt bedre til saltvand og som samtidig er en smule fleksible, som igen øger stangens holdbarhed. Resten af øjerne er lavet af almindelige snake guides.

Rør

I modsætning til de tidligere TFO modeller, så følger der et opbevaringsrør med til alle Axiom ii-x modellerne. Hvilket er et stort plus i forhold til tidligere modeller, men samtidig noget som man kun kan forvente af en stang i den prisklasse.

Finish

Stangens finish er faktisk rigtig dårlig, og klart den dårligste finish jeg har set på en fluestang. Beviklingerne omkring øjerne ligger slet ikke tæt op af hinanden og ligner de er lavet af en som har rystet på hånden, selvom at det nok er lavet på maskine. Lakken ovenpå beviklingerne er heller ikke lavet ret godt, og det er som om at den ikke har været flyende nok, så der hvor lakeringen er afsluttet er der kommet en spids op, som om at lakken har hængt fast i penslen som den er blevet lakeret med.

På hjulholderen hvor de har lavet et stykke af carbon er der en revne mellem klingen og carbon stykket, som om at det ikke passer helt sammen. Endvidere er carbon stykket blevet bestykket med en slags film, ligesom når man sætter panserglas på sin mobil. Men stykket er sat så dårligt på, at jeg faktisk troede at det var noget film, som man skulle pille af.

En sidste ting er de pikker de har sat på hver del, således at man kan samle dem rigtigt. De er farvet så dårligt, at de faktisk næsten ikke kan ses. Så selvom at der står at stangen har alignment dots, så er de faktisk så utydelige at de ikke kan bruges.

Modeller

TFO Axiom ii-x bliver lavet i følgende modeller:

Model

Længe

Klasse

Håndtag

TF 05 90 4 A2-X

9’

5

A

TF 06 90 4 A2-X

9’

6

A

TF 07 90 4 A2-X

9’

7

B

TF 08 90 4 A2-X

9’

8

B

TF 09 90 4 A2-X

9’

9

B

TF 10 90 4 A2-X

9’

10

B

TF 11 90 4 A2-X

9’

11

B

TF 12 90 4 A2-X

9’

12

B

 

Kasteegenskaber

TFO Axiom ii-x kaster faktisk udmærket, uden at være noget helt vildt. Hvis man leder efter en stang som er utrolig let kastende, så er Axiom ii-x helt sikkert en vinder. Jeg har brugt klasse 5 modellen i put and take nogle gange, og her er den fantastisk. På afstanden mellem 5-20 meter sidder kastende lige i skabet, og det er ingen problem at ramme præcist hvor man vil.

Jeg har også haft den med på kysten en del gange efterhånden, og her er det helt det samme indenfor de 20 meters kast. Men så snart vi kommer over de 20 meter, så begynder den at halte efter nogle af de andre saltvandstænger jeg har brugt i samme klasse. På et godt kast hvor vinden er rigtig, så kan jeg lige ligge 25 meter line ud, og under de forhold er der andre fluestænger der ligger 30+ meter ud.

Pris

Det er TFO’s topmodel indenfor saltvandsfiskeri, hvilken prisen også afspejler, da det er deres dyreste stang på nuværende tidspunkt.

Prisen er således: 2.800 - 2.900 kr. alt efter hvilken model

Positivt / Negativt

Positivt

Kasteegenskaber – Stangen kaster rigtig fint UNDER 20 meter

Materialer – TFO har valgt nogle forholdsvis gode materialer på stangen

Farve – Hvis man godt kan lide en grej snak, så ses Axiom ii-x på lang afstand

Negativt:

Finish – Stangen er utrolig dårlig bygget, og jeg har faktisk aldrig set noget så dårligt før

Kasteegenskaber – Over 20 meter bliver det svært, og stangen halter efter konkurrenterne, også i samme prisklasse. Ærgerligt når stangen bliver solgt som en kastekanon

Stjerner

 

Jeg vælger at give stangen 6 ud af 10 stjerner, idet stangen faktisk ikke lever op til de forventninger jeg har til en kyst fluestang. På kysten er længden på kastende afgørende for mig, og selvom at det ikke altid er ude i de lange kast at fiskene bliver fanget, så burde en kyst fluestang stadig at kunne kaste derud. Derfor trækker jeg 2 stjerner fra i forhold til kasteegenskaberne. Samtidig så er stangens finish simpelthen det dårligste jeg har set, og derfor bliver da også pillet 2 stjerner fra for dårlig finish.

Så selvom at stangen er lavet af nogle gode materialer, og kaster godt under 20 meter. Så kan disse ting ikke opveje det andet, da materialerne ikke er samlet ordentligt og stangen er lanceret til fiskeri med lange kast.

Konklusion

Hvis du leder efter en ny stang, som kaster meget præcist og som et let kastende, så bør du overveje denne stang. Endvidere hvis du går lidt op i hvordan din stang ser ud, så er TFO Axiom ii-x også et godt valg, idet der er brugt nogle fine materialer og den kommer i en fed farve. Men den skal ikke nærstuderes, for så får den dumpe karakter.

Hvis du derimod leder efter en stang til kysten, hvor du gerne vil ud og kaste så langt som muligt. Så vil jeg ikke mene at dette er den rette stang for dig, der findes simpelthen bare andre stænger i samme prisklasse som gør dette arbejde bedre.

På den måde så minder stangen faktisk rigtig meget som Scierra Salis, idet de begge har problemer når der skal ligges meget line ud, men samtidig kaster rigtig fint på de lidt kortere afstande. Men uden at være på tilbud, så koster Scierra Salis kun det halve af hvad Axiom ii-x koster, så på baggrund af det ville jeg se hen imod en Salis i stedet for hvis jeg skulle vælge en ny fluestang.

Jeg synes at dette er en skam, især nu hvor TFO lancere stangen som værende en hurtig aktions stang som er tilregnet saltvandsfiskeriet og hvad det indebærer i forhold til kastelængde. Her lever stangen simpelthen ikke op til mine forventninger, og jeg synes der er andre fluestænger på markedet som gør det bedre i samme prisklasse, desværre.

 

Hvis du har spørgsmål eller erfaringer med denne stang, så skal du være velkommen til at dele dem med os i chatten herunder

 


Relaterede Artikler

Havørredfiskeri i sommerferien

Fisketure

1

Geoff Anderson Thermal 3 - Anmeldelse & test

Anmeldelser

1

Status på d. 1 Maj

Fisketure

1